"Tårnet" erhvervet...

Så er handlen i hus. Vestervig Byfornyelse ApS har i formiddag været på tvangsauktion og købt ejendommen.

Ministeriet for By Bolig og Landdistrikter afholdt sammen med Kbh. Universitet og Vestervig Byfornyelse ApS konference her i Vestervig torsdag d. 6. november 2014 og temadag fredag d. 7. november 2014

Der mødte over 100 personer fra hele landet, så det var helt overvældende, da der samtidig afholdtes en hel masse andre tilsvarende ting rundt omkring i landet samtidig.

Konferencens målgruppe var planlæggere og beslutningstagere, så en del var kommune- og LAG folk sammen med nogle masterstuderende fra Kbh. Universitet. Også helt almindelig landsbyinteresserede personer var velkomne og havde meldt sig til.

Vestervig Byfornyelse ApS er med i et projekt, der er døbt ”Fem viser vejen”. De fem er Fur, Lundby, Gedser, Rødding og Vestervig, og nu var turen kommet her til byen, og ministeriet og Hanne Tanvig fra Kbh. Universitet besluttede, at man ville prøve at holde konference samtidig.

Ud af projektet kommer der en bog om de forskellige problematikker og løsningsforslag i landsbyer generelt. Hanne Tanvig er forfatteren og ministeriet står for det økonomiske.

 

Torsdagen startede i Aktivitetscentret kl. 10.00 med kaffe og rundstykker. Alle mand på plads, Ruth ved bordet med bøger og ting fra byen, Roald med kamera og Finn som lydmand. Keld og Birgit bød alle velkommen med håndtryk (også de damer, der tilfældigvis skulle til gymnastik v/Jette Toftdahl). Mange spurgte: ”Hvad flages der for?” og fik jo svaret: ”For jer”. ”Hvor er det flot” var bemærkningen så – og det var det.

Borgmester Lene Kjelgaard Jensen holdt åbningstalen, og derefter startede dagen med et meget stramt program med indlæg ved repræsentanter for ”Fem viser vejen” samt Løgstør. Efter frokost var der workshops. Kl. 15.30 blev alle delt op i tre grupper, som så blev guidet rundt i byen af Otto, Bjarne og Britta, så gæsterne kunne få et indtryk af det hele. Alle var meget benovede. Turen sluttede ved Thinghuskroen, hvor Helge Thinggaard trykkede på knappen til den nye vandkunst.

Herefter var der 1½ times ”fri”, så de, der skulle overnatte kunne finde deres overnatningssteder. Andre kunne gå en tur i byen - måske ind på Thinghuset, hvor man holdt åben i dagens anledning.

Forplejning til dagen havde Sten og kompagni i hallen sørget for. Også her duperedes deltagerne, da meget af det serverede var hjemmelavet (mon ikke det er Edith og Marianne, der havde været i gang).

Kl. 18.30 mødtes vi på Thinghuskroen til underholdning af Søren Hermansen, Samsø og derefter middag, hvor Brian og hans folk serverede noget af det allermest lækre. Aftenen sluttede kl. 22.00.

 

Fredag kl. 9.30 mødtes vi ca. 50 personer igen i Aktivitetscentret til kaffe og rundstykker. Else Østergaard Andersen og Esben Oddershede holdt et lille foredrag om Nationalpark Thy, før vi alle gik ud i bussen fra Sydthy Rute- og Turistfart.

Turen startede hos Michael Ruby i Agger (Kong gulerod), som ”solgte” området rigtig fin. Derefter kørte vi til en mark ved Vorupør gl. kirkegård, hvor ejeren af ”Ørum får” fortalte om fåreavl i Nationalparken. Fåreavlerens dejlige hyrdehund holdt styr på fårene, og han holdt styr på os.

Så var tiden ved at være frokost, som skulle indtages på Stenbjerg Kro. Først fortalte Vorupør slagter om de forskellige specialting fra Nationalparken, han solgte i sin butik. Derefter syntes kromutter Henny Mortensen, vi lige skulle have en bid brød, før hun så fortalte, hvad Nationalparken havde betydet for hendes Kro.

Efter den dejlige frokost kørte vi til Stenbjerg Landingsplads, hvor vi gik en tur ud i klitheden, ned på stranden og op igennem landingspladsen til den ventende bus.

Vi mødte ingen ulve – men var det spor ?????? (se foto)

Nationalparkturen sluttede igen i Aktivitetscentret i Vestervig, hvor der var disket op med hjemmelavet brun lagkage, småkager m.m.

Her duperede vi igen, da der jo var nogle unge mennesker, der var ved at dække borde til en udsolgt cafeaften, der skulle være i Multisalen fredag aften. (Ikke alle i Vestervig er gråhårede)

 

To tætpakkede dage var slut, og vi takker alle i byen for den store opbakning. For hjælp i hallen, byen og Thinghuskroen, og ikke mindst fordi I fremtryllede en fantastisk flot by med alle flag i top. HVOR VAR DET FLOT.

Ved afsked lød der fra de fleste: ”Hvor har I en fantastisk by, vi kommer helt bestemt igen, men vi tager lige vores familie med næste gang”

 

Vi er meget stolte af vores lille landsby.

Otto, Britta og Bjarne

Når lokalsamfund vil skabe (mere) udvikling

 

 

Vestervig i Thy danner rammen om konference torsdag d. 6. november, når Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter i samarbejde med en række samarbejdsparter inviterer til konference. På konferencen vil der være oplæg, workshops og mulighed for debat om, hvordan mindre lokalsamfund kan styrkes gennem strategiske indsatser og organisering.

 

De fleste lokalsamfund i yderområder er under pres i disse år. Men folk er ikke indstillet på, at sidste mand lukker og slukker. Ildsjæle tager i stedet masser af lokale initiativer og foreningslivet trives, selv om de ofte synes, det er op ad bakke. Spørgsmålet er, hvordan de mange gode viljer og kræfter kan få større effekt på udviklingen, ikke mindst den erhvervsmæssige udvikling. Det vil konferencen sætte fokus på, når udviklingsprojektet Fem viser vejen – fra småprojekter til lokal udvikling præsenterer forskellige lokalsamfunds arbejde med muligheder for strategi og lokal organisering. Det er bl.a. udfordringerne og resultaterne herfra, som skal drøftes sammen med konferencedeltagernes egne erfaringer og ideer.

 

Der bliver på konferencen lejlighed til at høre om Vestervigs succes med byfornyelse og opleve byen ved en rundvisning. Konferencen følges op af temadag fredag d. 7. november i Nationalpark Thy, som kan tilvælges. Temadagen er planlagt af Nationalpark Thys ledelse, Vestervig Byfornyelse ApS og Master i landdistriktsudvikling og landskabsforvaltning, Københavns Universitet.

 

Konference i Vestervig foregår torsdag d. 6. november efterfulgt af temadag i Nationalpark Thy fredag d. 7. november